Tietoa unettomuudesta ja muista unihäiriöistä

Tilapäiset unihäiriöt ovat hyvin yleisiä ja niistä kärsii jokainen suomalainen jossain vaiheessa elämäänsä. Pitkäaikaisesta unihäiriöstä on kyse, kun tilapäinen uniongelma tai väsymys toistuu usein tai jatkuu yli kaksi kuukautta.

Unihäiriön pääoire on päiväaikainen vireystilan ja toimintakyvyn heikkeneminen, kuten muistiongelmat sekä tarkkaavaisuuden ja aloitteellisuuden puute. Vireystilan ollessa normaalia alhaisempi, on unihäiriön mahdollisuus olemassa. Asianmukaisen tunnistamisen jälkeen unihäiriöt ovat hyvin hoidettavissa ja niiden aiheuttamat haitalliset vaikutukset ehkäistävissä.

unihäiriötä on monenlaisia

Alla on koostettu unihäiriön eri muotoja. Lisää unihäiriöistä pääset lukemaan linkkien takaa oivauni.fi -sivuilta.

Univajeella tarkoitetaan tilannetta, jolloin ihminen nukkuu tarpeeseensa nähden liian vähän.
Lue lisää»

Unettomuus on yleisin unihäiriö. Tällöin joko nukahtamisen tai unessa pysymisen kanssa on ongelmia.
Lue lisää»

Uniapnea on unenaikainen hengityshäiriö, jolloin hengityskatkoksia esiintyy toistuvasti yön aikana.
Lue lisää»

Levottomat jalat-oireyhtymä on raajaliikehäiriö, jolloin nukahtamista vaikeuttaa pakonomaninen tarve liikutella raajoja tai raajojen liikkuminen havahduttaa unesta.
Lue lisää»

Krooninen väsymysoireyhtymä on harvinainen ja vaikeasti hoidettava sairaus. Uni on tavallista pidempi, mutta se ei virkistä ja väsymys jatkuu.
Lue lisää»

Parasomniat ja narkolepsia ovat muita harvinaisempia unihäiriöitä, jotka selviävät tutkimuksissa.
Lue lisää»

UNEN AMMATTILAISET

Oivaunen Uniklinikka on edelläkävijä unihäiriöiden hoidossa ja univalmennuksessa. Oivaunen johtavalla unilääkärillä Henri Tuomilehdolla on alalta yli viidentoista vuoden kokemus. Oivauni on osa Coronariaa.

Hoito perustuu aina laajaan unitutkimukseen, joka on suorin tie unihäiriön syynmukaiseen hoitoon ja sen parantamiseen. Tutustu oivauni.fi verkkosivuihin täältä»

Unen ammattilaiset:

Henri Tuomilehto, Dosentti, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, unilääketieteen erityispätevyyssomnologist – Eurooppalainen unilääketieteen pätevyys
Miikka Peltomaa, Dosentti,  korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri